Съвети при намирането на легална работа в Германия

Търсенето на легална работа в Германия, докато живееш в България, си е предизвикателство. Често, сме изправени пред избора дали да продължим да търсим, или да се откажем, защото не виждаме светлинката в тунела. Практиката показва, че който търси, намира. Как обаче да си намерим подходяща легална работа в Германия, без да се отчайваме? Защото и нашето емоционално състояние влияе върху намирането на работа. Колкото по-отчаяни сме, толкова по-трудно ще намерим това, което търсим. Затова, смело напред с вяра в сърцето и надежда за по-добро утре.

Няколко полезни съвети при търсенето на легална работа в Германия

 1. Внимателно проучете какви работни позиции се предлагат.
  Важно е да опознаете пазара. Така ще имате по-ясна представа за това, което се търси и предлага. И няма да се разочаровате.
 2. Не се доверявайте сляпо на случайни обяви, публикувани в интернет.
  Понякога, когато много искаме нещо, сме наивни. Затова казахме, че е важно да не се отчайваме, защото така ставаме лесна мишена на измами. Доверявайте се само на доказани фирми за подбор на персонал в чужбина. Такъв пример е Промедика24, които са се доказали с времето като професионалист при намирането на работа на болногледачи в чужбина. Проверете за актуални оферти.
 3. Проверявайте всяка фирма, която ви предложи легална работа в Германия.

За какво да следите? За адрес, дали въобще съществува, с каква репутация се ползва, какви са отзивите за нея на предходни клиенти и прочие. Не се доверявайте на фирми, които първо ви искат пари за намирането на работа, а после ви обещават чудеса.

 1. Бъдете търпеливи – хубавите неща изискват време.
  Не се хвърляйте на първата обява. Проучете, потърсете, докато не намерите онова, което ви вълнува истински.
 2. Когато стигнете до среща с работодател или фирма посредник, задавайте въпросите, които ви вълнуват.
  Не се срамувайте да питате. Важно е да знаете, за да вземете своето решение. Какво може да попитате? – по колко часа на ден ще бъдете ангажирани, колко често ще ви плащат, включени ли са осигуровките, работата там води ли ви се стаж, ако не владеете добре езика, има ли възможност за предварителни курсове по опресняване и др.
 3. Бъдете позитивни!
  Няма по-добър съвет при търсенето на легална работа в Германия от това да сте позитивни. Вярвайте и си напишете домашното, разбира се. Само така ще успеете да постигнете това, което желаете, а именно – финансова обезпеченост и легална работа в една от най-проспериращите страни в Европа – Германия.