Какъв душ за баня да изберем


За хората, чийто ден завършва с пълен релакс под душа, е ясно колко е важен той за една баня. Обикновено не се замисляме за него много преди да се наложи да го сменим с нов.
Разновидностите и в този случай са не малък брой. Най-често срещани са подвижните и неподвижните душове за баня. При първия вид „слушалката“ може да се мести. Тя обикновено е закрепена или към метална тръба или директно към стената. И в двата случая обаче се монтира фиксатор, към който да се прикрепя.

Подвижните душове за баня са голямо удобство, особено ако в семейството има малки деца. Промяната на височината дава свобода и комфорт при къпане както на малки, така и на големи. Излишно е да казваме, че спестява и време.

Слушалките от по-висок клас са снабдени с допълнителни филтри за пречистване на водата и предпазване на дюзите от запушване с котлен камък. По-новите модели се произвеждат с филтри, с чиято помощ да се предотврати подобно запушване. Има и модели с варовиково покритие, които също елеминират запушването.

Душът за банята обаче може и да е неподвижен. В този случай той е перманентно застопорен за стената чрез фиксатор. Това е често срещано при по-старите модели.

Освен от слушалка и смесител душ системата за баня е съставен също и от гуфриран маркуч, който е направен от топлоустойчива гума. Той има метална обвивка, която да го предпазва от накъсване или някаква друга повреда. Добре е да се има предвид какъв е материалът, от който е направен маркучът. Колкото по-качествен е той, толкова по-дълго ще се позволява да се използва.

И ето че идва най-важната част на душ системата, това е самата пита и дюзите, през които тече водата. Казваме най-важна, защото в повечето случаи е определяща нашия избор на модел душ. Душ питата има няколко основни характеристики, които са най-определящи за потребителските желания. Освен по размер и форма, съвременните душ пити имат различни програми, чрез които да нагласите и регулирате по какъв начин да изтича водата под налягане през дюзите. По-бюджетните душове имат пити с 3-5 програми, а по-скъпите модели стигат до 9 различни настройки. Най-предпочитани програми на душа са релакс, дъжд, пулверизиран спрей, нежни балончета, масажен джет. Ъгълът на завъртане на душ питата в комбинация с вече изброените програми ви гарантира наистина изключително преживяване в банята.

В наши дни не без значение е и дизайна на съвременния душ за баня. Това е обяснимо, защото всеки има свое виждане за перфектната баня и иска всяка част от нея да е в хармония с останалите. Това носи естетическа красота, която радва окото.

А когато избирате душ за банята, съблюдавайте и гаранцията на продукта да бъде поне 5 години. Така ще си гарантирате качество, безпроблемна работа и приятни моменти във вашата баня.

Цената на душовете за баня е относителна, но често пъти оправдана, особено когато става въпрос за по-добро качество.