Защо е задължително да знаем руски ако ще работим в Русия?

Автобиографията в Русия обикновено е написана на ръка и съдържа и най-малките подробности. Руските работодатели очакват да видят подробно CV. Няма обаче стриктни правила по отношение на броя на интервютата, но почти винаги са повече от едно.

Въпросите за личните и професионалните цели на кандидата задължително присъстват. В никакъв случай не подценявайте личните си контакти в процеса на търсене на работа. В CV-то опишете степента на устно и писмено владеене на чуждите езици, компютърните умения също са много търсени в Русия.

МОТИВАЦИОНННОТО ПИСМО

Подобно на автобиографията мотивационното писмо също е написано на ръка, въпреки че все по-често се прибягва и до печатен текст. Стилът на писане е официален, но не бъдете прекалено настоятелни в опитите си да убедите работодателя, че вие сте правилният човек. Опишете уменията с примери, които имат пряка връзка с работата.

Какво трябва да правите и какво не при кандидатстване за работа в Русия? Имайте предвид важността на първото впечатление, то трябва задължително да бъде добро. Слушайте внимателно без да прекъсвате интервюиращия, а при необходимост задавайте въпроси. Не забравяйте, че личността е важна за руските работодатели.

УПРАВЛЕНСКАТА КУЛТУРА В РУСИЯ

Йерархията е изключително важна в руското общество, руснаците обръщат голямо внимание на социалния статус. По време на срещите е добре предварително да се снабдите с кратко представяне на всеки един от присъстващите. Фразата “времето е пари” намира все по-голямо приложение в руския бизнес. Руснаците оценяват високо всеки опит на чужденците да говорят на техния език, те са много горди със своята култура и се възползват от възможността да говорят за музика, изкуство и литература. Затова научете по нещичко за тях.