Как да изберем професионален фритюрник

Фритюрниците са професионално термично оборудване за приготвяне на храна при така нареченото дълбоко пържене. Оборудването е лесно за експлоатация, евтино и следователно се изплаща в рамките на няколко месеца. Пържени картофи, понички, хрупкави пилешки крилца – това са все пържени ястия, които се търсят много от посетителите на заведения за обществено хранене.

Основното предимство на използването на професионален фритюрник с дълбоки мазнини е стабилната температура на маслото (загряване до температурата на пържене). Същото не може да се каже за традиционния метод на пържене в тиган. Термостатът поддържа постоянно зададения режим. В резултат на това мазнините не се прегряват, канцерогените не се отделят. Посетителите получават вкусни и здравословни ястия. По време на работа с професионален фритюрник маслото не кипи, продуктите се окисляват по-бавно. В края на готвенето дълбоките мазнини се филтрират, така че се използват няколко пъти.

Видове професионални фритюрници

По метод на нагряване:

  • Електрически професионален фритюрник – нагрява се от нагревателни елементи, монтирани в корпуса на оборудването.
  • Газов професионален фритюрник – нагряването се извършва с помощта на горелки. Газът е евтино гориво, а при използване на такъв фритюрник се изключва отделянето на вредни за човешкото тяло вещества. Оборудването може да работи на втечнен нефтен газ (LPG) или природен газ. Горелките са оборудвани с пиезо запалване.

По метод на инсталация:

  • Плот за маса с един / два контейнера
  • Подови стойки – с една / две купи, монтирани на отворена / затворена основа

Обхватът на индустриалните фритюрници не са само и единствено малките заведения за бързо хранене. Производителността и компактните размери осигуряват ефективно използване на оборудването като отделна единица или като част от хранителни линии на големи заведения за обществено хранене. Например, модел с полезен обем на купата от 8 литра приготвя до 10 килограма пържени картофи за час, с две купи от 18 литра – 30 кг, 25 литра – 50 кг.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.