Как се правят сглобяемите къщи?

В последните години сглобяемите къщи все повече се използват, често измествайки  като успешна алтернатива монолитното строителство, защото са много по-бързи за строеж и изискват по-малко разходи.

В България се предлагат сглобяеми къщи, които са дървени, с носеща конструкция от дърво или метал, без носеща конструкция и преместваеми къщи.

Най-разпространени са дървените къщи от сандвич панели, с гредова подредба и контейнерните къщи.

По-какъв начин се изграждат сглобяемите къщи?

Има различни технологии за изработка на сглобяеми къщи, която зависи от материалите. Повечето хора предпочитат тези със сандвич панели, защото стават по-бързо и лесно.

При тях готовите панели са от изолационна полистиролова пяна, покрити със стоманобетонна мрежа. От вътрешната им страна има дървена рамка, позволяваща облицовка с гипсокартон.

В стените има отвори за прозорци и врати. След монтажа се прави изолация с експандиран полистирол и се поставя мазилка.

Сглобяема къща със сандвич панели е подходяща повече за малка градинска къщичка или гараж.

За къща, в която може да се живее по-дълго, специалистите препоръчват сглобяема къща с гредова конструкция от т.нар. „американски тип”.

При нейната изработка се използва суха качествена дървесина. Първо се изгражда конструкцията от дървени елементи – греди и ребра, които след това се свързват като едно монолитно цяло.

За вътрешните и външните стени се използва калибрована и импрегнирана дървесина. Основата е солидно закрепена и дървената конструкция е стабилна. Използват се магнезиеви плоскости за външна обшивка, които са здрави и имат изолиращи свойства.

Контейнерните къщи се предпочитат все повече от еко настроени млади хора, но не само. Къщата от контейнери е ефективно решение както срещу природни бедствия, но привлича и с по-ниските разходи и бързината на изграждане.

Избира се къде да се постави – върху бетонна плоча или върху стълбчета. Прави се топлоизолация от пяна и се покрива с гипсокартон отгоре.

Може да се свърже с електрическата мрежа или да се ползва генератор. ВиК – тръбите могат да се инсталират вътре.

При изработката на сглобяемите къщи, за които се използва дървесина, тя се подлага на внимателна обработка до получаване на гладка повърхност. Това се прави, за да не проникват лесно насекоми, а минералната вата във вътрешността на стените прави къщата трудно запалима.

Освен това дървесината като материал е дишаща и е добър топлоизолатор, така че дървената къща се затопля по-бързо от тухлената.

Сглобяемите къщи от контейнери се изграждат така, че да са лесни за пренареждане, защото модулите им се разместват лесно, а може и да се добавят нови.

Защо е удобно използването на сглобяеми къщи?

Броят на желаещите да имат сглобяема къща нараства, защото този тип алтернативно строителство създава удобство поради много причини.

Сглобяемите къщи се отличават със следните предимства:

– изработени са от еко материали;

– изграждането им е по-бързо;

– енергийно ефективни са;

– устойчиви са на свлачища и земетресения;

– лесно се реконструират;

– по-евтини са;

– сухото строителство елиминира рисковете от конденз;

– по-леки са и могат да се изграждат и на по-недостъпни места;

– използваемата площ е по-голяма поради тънките стени;

– предполагат креативни архитектурни решения.

Освен тези предимства, сглобяемите къщи притежават и дълъг експлоатационен живот, в зависимост от правилното им изграждане, качествените материали и добрата поддръжка.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.