parodontit

Колко опасен е пародонтита? Причини за появата му

Венците са розовата естетика на нашата усмивка – пренебрегването на сигнаите, които нашите възпалени венци ни дават, би довело до нежелани последици като кървене, чувствителност и в най-лошия случай – загуба на зъб.

Но нека първо видим какви са първопричинителите за появата на пародонтит.

Причини за развитие на пародонтално заболяване

Най-честото обяснение за появата на пародонтит е пренебрегването на елементарните правила за устна хигиена. Дори ако миете зъбите си сутрин и вечер, но не премахвате остатъците от храна или самото почистване с четката трае само 20-30 секунди вместо предписаните 3 минути, това няма да помогне да се отървете от плаката и да имате здрави венци. Това означава, че рискът от развитие на пародонтит е висок.

Сред причините са още:

  • липсата на основни витамини и минерали;
  • недохранване;
  • повишен стрес върху зъбите;
  • механично увреждане на венците;
  • неотстранен навреме зъбен камък.

Отделно, заслужава да се отбележи, че пародонтитът може да възникне при лечението на определени заболявания, с различни инфекции на устната кухина, особено на фона на метаболитни нарушения или хормонални промени.

Какви усложнения могат да възникнат, ако пародонтитът не се лекува?

Ако пренебрегнете първите симптоми, болестта само ще прогресира: кървенето, възпалението и подуването на венците само ще се увеличат. С течение на времето ще се появи подвижността на зъбите. Ако на този етап не се вземат мерки, можете напълно да загубите зъбите си.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.