Мултимедиен проектор – проекционни технологии

Проекторът е практично устройство за комфортно гледане на презентации, други видове представяния, видеоклипове или снимки. Мултимедийните проектори са необходими не само за работа в офиса, но и за училището или дома. Съществуват различни видове, които се отличават по начина на устройство, а също и по различната проектор цена.

Разгледайте всички видове мултимедийни проектори тук: https://shop.omnichannel.bg/bg/products/multimedia-projectors

Теглото на проектора обикновено е миниатюрно и варира между два или три кг, но има изключения. Съществуват модели, които тежат по-малко от килограм, а други достигат 10 кг. А съществуват и професионални прожектори, които тежат до 40 кг.
Всъщност, принципът на работа на всички устройства е доста прост – копира се изображението от екрана на компютърно устройство и се прехвърля в голям размер на плоска повърхност.

Проекционната технология използва различни видове матрица. Да ги разгледаме поотделно.

DLP проектори

Става дума за технология с цифрова матрица, състояща се от малки огледала. Отражението на светлината на лампата идва от миниатюрен чип, който е изработен от огледала с микроскопични размери. Този тип матрица дава добро изображение, но черното „куца“. Обикновено DLP проекторите са с една матрица и се купуват по-често за жилището – като домашно кино.

LCD проектори

Тези проектори имат матрица на течни кристали, теглото им е малко, а цената – ниска. Те са доста подходящи за употреба в офис, например за представяне на бизнес презентации. Качеството на картината обаче не е перфектно и има проблеми с черния цвят.

CRT проектори

Те имат три тръби, които създават трите основни цвята: син, зелен и червен. Качеството на създаденото изображение е невероятно, цветното възпроизвеждане е отлично и няма никакви проблеми с черния цвят. Именно този тип проектори могат да ви потопят в магическия свят на филмите и видеоклиповете. Но CRT проекторът си има и недостатъци – той е тежък, шумен и доста труден за конфигуриране.

3LCD проектори

Те се наричат се така, защото тяхната функционалност е равна на три LCD матрици. В резултат на това се получава отлично цветово възпроизвеждане и в същото време ниска консумация на енергия. Но нивото на контраста остава ниско, а черното не е достатъчно наситено.

D-ILA проектори

Те имат течнокристална матрица, която отразява светлинния поток. D-ILA е най-добрата технология, тъй като умело съчетава предимствата на другите матрици и демонстрира най-безупречната картина, без недостатъци, които човешкото око може да забележи. Но си има и един съществен минус и тя се отнася до доста по-високата проектор цена.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.