По-устойчива кетъринг индустрия – мисията възможна!

Вместо да се опитваме да ви откажем от удобството, което предлагат еднократните опаковки, ние предлагаме да ги замените с компостируем еквивалент. Никой не губи нищо, а всички получаваме по-чиста природа.

Интересът към услугите за доставка на храна за вкъщи нарасна експоненциално и дори още повече като последствие от пандемията. Това означава и нарастване на търсенето и потреблението на различни видове кетъринг прибори, опаковки, кутии, пликове за еднократна употреба. За потребителите става все по-значим произхода на опаковките за храна и тяхното въздействие върху околната среда. Поради тази причина всички играчи в кетъринг индустрията – ресторанти, барове, кафенета, хотели, авиокомпании и други – трябва все повече и по-уверено да мислят и действат в посока пълно преминаване към еко опаковки за храна.За кетъринг компаниите и професионалните кухни едно от най-големите предизвикателства е справянето с излишъка от отпадъци, причинен в следствие на прекомерното потребление на еднократни опаковки, прибори и контейнери за хранителни продукти. Проблемът идва от това, че само до преди няколко години всички тези материали бяха предимно от пластмаса. От една страна пластмасата изисква огромен енергиен ресурс за производство, от друга страна, пластмасовите отпадъци вредят сериозно на планетата, поради изключително трудното им разграждане и преформулиране за повторно използване.

Във Великобритания всяка година се произвеждат над 35 кг пластмасови отпадъци на човек. Пластмасата има много кратък живот и половината от произведената пластмаса се превръща в отпадък за по-малко от 1 година. Правителствата по света взеха редица мерки за напълното заличаване на употребата на пластмаса в бизнеса. Потребителите станаха много по-информирани и съвестни, а компаниите все повече се приспособяват към това и поемат нужната социална отговорност.

Повечето компании вече рециклират до известна степен, но много хора не осъзнават, че рециклирането е и най-малко ефективният вариант от екологичните мерки, които могат да бъдат предприети. Дълго време се смяташе, че замърсяването с пластмаса може да бъде решено чрез увеличаване на усилията за рециклиране, но истината е, че не е достатъчно само това. National Geographic установи, че само 9% от пластмасата се рециклира в световен мащаб. Тази цифра е още по-тревожна, тъй като нищо не забавя производството й. По тази причина най-добрата възможна алтернатива са биоразградимите опаковки.

Все още вървим по пътя към пълното изоставяне на пластмасата, поради което темата и до ден днешен е важна и актуална. Вариантите са много и ние от Biopak Ви представяме няколко от тях.

Редица алтернативи на пластмасата

Съществуват много други материали, които еднакво добре заместват пластмасата и дори и да е неизбежно да са за еднократна употреба, производството им, както и отделянето като отпадък щадят природата в пъти повече и са много по-безопасни и за личното ни здраве.

Един от тези материали е дървесината – дървените прибори за еднократна употреба като вилици, лъжици и ножове са чудесна алтернатива на пластмасовите такива. Картонът, от друга страна, намира приложение в чаши за кафе и други топли напитки, еднократни кутии от всякакви видове, размери и форми. Хартията е добра опция за пликове за храна и торби както и компостируеми салфетки и дори и сламки. Макар и да не може да се рециклира до безкрай, защото всеки път, когато се използва повторно, влакната се изхабяват все повече, хартията си остава по-добра опция от пластмасата, тъй като е компостируема. Захарната тръстика ни осигурява както еднократни чинии, капаци така и кутии. Още един биоразградим материал е компостируемата пластмаса, която може да послужи за всички изброени видове еднократни опаковки, прибори и съдове.

Винаги помнете, че всичко, което купувате, оставя отпечатък върху околната среда. Затова си заслужава инвестицията в материали, които оказват минимална вреда. Всички кетъринг опаковки, необходими за Вашия бизнес, можете да намерите при нас в Biopak.bg

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.