българския футбол през 2021

Кой в какво се цели в българския футбол през 2021

Българската футболна лига винаги е в състояние да ни поднесе неочаквани резултати и драстични обрати, дори и в последния момент, за радост или разочарование на феновете в страната. Залогът както винаги е голям и отборите се готвят за битка до последно, за да постигнат целите си. Българският футбол често ни поднося изненади, понякога приятни, понякога не, но винаги е интересно. От това се възползват както отборите и треньорските щабове, така и букмейкърите и любителите на спортните залози у нас. Кой в какво се цели обаче в българския футбол през настоящия сезон 2021-2022?

Днес родното първенство е едва на 45-тото място като качество според статистически данни от отминалата 2020 година. Информацията е официална и е на авторитетната  Международна федерация по футболна история и статистика или IFFHS. Тя показва, че българският футбол само за една година сериозно е отстъпил позициите си в тази международна класация, падайки надолу в нея от дотогавашното си 34 място през 2019 година.

Миналата година Лудогорец завоюва титлата в А група. Сега трябва да отстоява позициите си и 6-те точки преднина пред отборите на ЦСКА – София и Локомотив – Пловдив. Залогът обаче вече не е само титлата, а и включването в предстоящите квалификации за задаващата се на футболния хоризонт Шампионска лига.

Каквото и да е нивото на Българската футболна лига, все пак водещите отбори в нея имат своите цели и ги преследват във всеки следващ мач. Малко или много, родният футбол е част от европейската футболна сцена и всеки се надява до последно на най-доброто, без значение какви са реалните му шансове за класиране и изява на международно ниво.

Лошата новина обаче за всички отбори, освен за този, който стигне до върха, е че настоящият вицешампион остава без реален достъп даже и до Лига Европа. Това е така, защото на практика от този сезон УЕФА постави старта на третият си клубен турнир, а именно Лигата на конференциите. В него могат да се изявят всички наши отбори без самия шампион за годината. Шампионът отива директно на пресяването в Шампионската лига. Той има шансове да попадне в Лига Европа, при положение, че е отпаднал в мачовете си към групите в Шампионската лига. Останалите български тимове, които са спечелили квоти, могат да се надяват на участие саво н Лигата на конференциите. Там обаче има далеч по-нисък награден фонд и е малко вероятно нашите отбори да срещнат класен противник от водещите европейски първенства. Това обаче увеличава шансовете ни да излъчим отбор в груповата фаза на турнира.

Букмейкъри и фенове отсега се обзалагат кои наши тимове ще се борят за мястото си на върха в европейския футбол. Ясно е, че един от тях ще е този, който загуби в мача на ЦСКА и Лудогорец и който отива директно за участие в новата Лига на конференциите.

Очакванията са още, че Локо – Пловдив ще се преборят за квотата си за участие в някой от турнирите на УЕФА. Подобен шанс има и отборът на Берое – Стара Загора.

Според специалистите обаче тимове като тези на Арда – Кърджали или ЦСКА 1948 надали ще се класират подобаващо на европейско ниво. Подобни са перспективите и пред тима на  Левски, който е затънал в проблеми още от миналата година и се представя повече от неубедително, което надали ще го изведе до някое от първите 3 места у нас.

В същото време стана ясно, че третият в класирането у нас също няма право да участва в европейските турнири. Той може да достигне единствено до домакински мач в бараж против класиралия се на седмото място в първенството на страната.

Форматът в настоящия си вид предизвика вълна от гневни реакции от страна на силните тимове в нашето първенство. От него може би ще успеят да се възползват отбори като Ботев – Пловдив и Левски, особено ако не могат да се класират по-напред в българското първенство. Всичко това обаче дава шансове на залагащите и на оператори като новия букмейкър Сезам да се възползват от нови опции за залагане и печалба на фона на случващото се в европейски мащаб във футбола.

Photo: https://freepik.com/

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.