БНТ програма

БНТ

Българската национална телевизия като форма на собственост е обществената телевизия в страната, поради което тя се подчинява на специални закони и правила. Началото и е поставено в края на 1959 г., когато учени от днешния Технически университет в София завършват успешно работата си по проекта след осем години. Понастоящем държавната телевизия има под шапката си няколко канала, които са профилирани – БНТ 1 с национално излъчване; БНТ 2, който излъчва програма на всички регионални телевизионни центрове; БНТ Свят – насочен към българите, живеещи в чужбина канал и излъчващия с HD резолюция – БНТ HD.

Вижте всички предавания, сериали и филми в ТВ програмата на БНТ:

Като обществена телевизия БНТ има партньорства и членува в различни обединения на други обществени телевизии по света и в Европа. Например единствено държавната телевизия има правата и е партньор на конкурса за европейска песен „Евровизия”. През 1975 стартира и Втора програма на държавната телевизия. За българския зрител това си е един малък празник, защото вече може да избира между два канала. Сравнено с днешното разнообразие от телевизионни канали, сигурно ще звучи странно на по-младото поколение. Днешните си имена обаче каналите на БНТ получават през 1992 г.

БНТ предавания

Като единствена телевизия за дълги години в страната, БНТ е проправила пътя на много исторически за българския ефир събития. Пример е още стартът на телевизията у нас, когато се излъчва на живо манифестацията, с която се отбелязва Октомврийската революция. През годините телевизията е излъчила множество български филми, концерти и други събития. Дълго време също така БНТ излъчваше телевизионен театър, който по този начин се популяризираше сред по-широка публика. Също така, дори и след старта на първите частни национални телевизии у нас, обществената телевизия продължаваше да е единственият „дом” на българското кино. БНТ представи на българския зрител и класики като „Птиците умират сами” и пусна първите сериали – „Робинята Изаура”, „Октопод”, „Алф”, „Пътеводна светлина”, „Дързост и красота”, „Завръщане в рая”. Децата пък видяха първите анимационни филми, както и запомнящи се специализирани детски предавания като „Милион и едно желания”.

Към днешна дата БНТ представя на зрителите си богата и разнообразна програма, като се опитва да балансира изискванията по закон относно програмното съдържание и актуалното на телевизионния пазар. Запазени марки през годините по БНТ останаха новинарската и емисия „По света и у нас”, сутрешният блок „Денят започва”, коментарното предаване „Панорама”, предаването за най-малките – „Лека нощ, деца”. В по-ново време към тези познати формати се добавиха и готварското шоу на Ути, аналитичното предаване „Открито”, „Вяра и общество” и др. Сред промените от периода след 1989 г. се въведоха и предавания на майчин език, които се излъчват по националната телевизия.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.