Електоуреди за дома

Как да избираме кухненски електро-уреди

Да влезеш в магазин за кухненски уреди неподготвена, може да те накара да се чувстваш като хвърлена на вълците

Независимо дали се местите в нов дом, правите реконструкция на кухнята или се нуждаете от подмяна на хладилника, който изведнъж е спрял да работи, многообразието от магазини за бяла техника може да бъде изумително. С десетки марки, стотици модели и безброй възможности и характеристики на пазара, да влезеш в магазин за кухненски уреди неподготвена, може да те накара да се чувстваш като хвърлена на вълците. Ето някои съвети за това как да спестите време, пари и грижи и да си гарантирате, че сте избрали кухненски уреди, които отговарят на вашите нужди и ще са ви полезни в дългосрочен план.

Правилен избор, без главоболия за дълго време

Кухненски уреди са сред най-големите и най-скъпите стоки за дълготрайна употреба, които ще закупите за вашия дом. Трябва да се направи проучване преди покупката, ако не искате да се занимавате с връщане на печката, която не пасва не се побира на желаното от вас място или постоянно да пренареждате нещата в хладилник, който е конфигуриран по начин, който не ви харесва. Може да поговорите с приятели и съседи, които наскоро са закупили уреди, това е добър начин да разберете какво е новото на пазара, какво харесват и не харесват в уредите, които са избрали и какво биха искали да са знаели преди да направят покупката. Кухненските уреди са инвестиция, и малко подготвителна работа може да ви спести много време и пари в дългосрочен план.

Едно чудесно място да започнете да събирате информация е в интернет. Ще намерите прегледи на определени марки и модели на различни уреди и коментари от читатели, които вече ги притежават. Ще бъдете предупредени за това кои магазини са с натрапчиви продавачи, твърде високи такси за доставка или доставки, които не се бавят, и ще разберете дали даден хладилник наистина може прави купчета лед за определено време, посочено в спецификацията му.

Важни неща, които трябва да направите най-напред

Измерете пространство, където новите кухненски уреди ще стоят. Ако подменяте съществуващ електро-уред, е лесно: просто измерете уреда и се уверете, че новия хладилник, готварска печка или миялна машина е със същите размери. Нужно е да измерите пространсвото и пред уредите за да сте сигурни, че има достатъчно разстояние да се отвори вратата на уреда. Разбира се, това е само в случай, когато влизате в нов дом или изцяло нов дизайн на кухнята. Би било наистина много неприятно да разберете, че вратата на новата ви съдомиялна машина се отваря само до средата, тъй като се блъска в острова на кухнята.

Ще се чувствате по-удобно, ако сте информиран потребител

Пазаруване онлайн е удобство, и е напълно възможно да намерите по-добри оферти за домакински елктро-уреди в уеб сайтове, отколкото в стандартните магазини. Обаче, имайте предвид следните неща, данъци, доставки и възможни скрити разходи, преди да сте направили поръчката. Разбира се, когато това всичко е ясно и вие сте напълно информирани, ще можете да направите решение и да се радвате на предпочитанията си, без впоследствие да си разваляте удоволствието от пазаруването. Повечето хора предпочитат да видят нещата, когато става дума за кухненски уреди, да отварят и затварят вратата на фурната, да плъзнат рафтовете в хладилника и да видят какви отделения има в съдомиялната машина.

Подгответе се с въпроси преди да влезете в магазина Попитайте продавача, дали ще се съгласи да продава на цена по-ниска от тази на етикета. Например, видяли сте нещо подобно при конкурентите им, но на по-ниска цена, попитайте дали искат да ви продадат на конкуретната цена. Разбира се, това не винаги е възможно, поради различните характеристики и функции, както и класовете енерго спестяемост, но поне може да опитате, дори точно този уред да искате за себе си и не сте съгласни на нищо по-малко полезно, ефективно, удобно, красиво, с изящен дизайн и т.н. Попитайте каква ще бъде стойността на доставката за вашите кухненски уреди и ако е нужно попитайте дали ще деинсталират старите уреди и отделно дали ще ги изхвърлят вместо вас. Попитайте и каква е политиката за подмяна на дефектирал уред. Все пак това не са чифт обувки, които просто да отидете да подмените с друг размер или вид. Не се ограничавайте само с това което продавач-консултанта ви показва или само това което е в разпродажба тази седмица. Има много магазини, които поддържат аутлет центрове със стоки и уреди, които не са толкова актуалникъм момента, но се предлагат на доста по-приемливи цени от последните модели.

Имайте впредвид, че е възможно да има допълнителни разходи и работа, които са нужни за кухненските уреди. Например, фризер с опция за изхвърляне на излишния лед или вода ще има нужда от водопроводни тръби освен електричество. Може да се наложи да наемете специалист за да ви помогне с инсталацията, освен ако вече не са инсталирани нужните съоръжения и инсталация във кухнята ви.

В почти всички случаи уредите са придружени със съответната гаранция

Поискайте информация за гаранцията на производителя за конкретния кухненски уред, който разглеждате. Добре е, ако се предлага удължена гаранция, да се възползвате от нея. Определено си заслужава да похарчите малко повече средства от предвиденото. Все пак купувате хладилник, миялна машина, печка, които в случай на повреда при експлоатация, ще знаете че сте защитени и ще си спестите много време и нерви. Нужно е да попитате и за спецификациите, например, ако някой от вашите уреди се нуждае от техническо обслужване и е в гаранция, към кого трябва да се обърнете? Дали има месно техническо обслужване (сервиз)? Колко време се чака за сервизно обслужване? Гаранция за замяна при повреда е много по-добра опция, отколкото гаранция за ремонт при повреда, разбира се ако можете да получите такава.

Съвети за енергоспестяване

Сигурно сте забелязали стикерите със означенията за енергоспестяване, докато сте обикаляли магазините за електроуреди или докато сте разглеждали рекламни материали. Какво означават те? Хладилници и миялни машини от тип клас А, може да се похвалят с енергоспестяване от около 15% до 25%. В дългосрочн план това е една много добра инвестиция. Можете да гледате на вашата покупка на кухненски уред, като нещо подобно на ипотека; първоначалната покупна цена е първоначална вноска , a разходите за използване, като месечната вноска.

Дори дизайнът на електро-уредите може да окаже влияние на енергийната ефективност на уредите. Например, традиционните хладилници с фризер най-отгоре са много по енергийно-ефективни от колкото моделите с хладилник и фризер по отделно един до друг. Нужно е да се уверите, че вратите на всички кухненски уреди се затварят плътно. Енергийно-ефективните уреди могат да ви спестят много пари с времето. Имайте предвид, че средната продължителност на живот на фризерите е 15 години, на миялните машни 11 години, а на печките около 18 години. Дори ако спестявате по един лев на месец, през години на използване на уредите вие ще спестите хиляди левове.

Покупката на кухненски уреди може да не е толкова приятно като пазаруването за обувки, но не би трябвало и да ви плаши. Само трябва да сте наясно какво искате и как да се информирате за цените и продуктите, така вие ще сте доволни от кухненските си уреди.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.