Как да удължим живота на нашия часовник?

Всяка нова покупка ни носи много удоволствие и наслада но както знаем всяко нещо си иска своето, така е и с всяка нова покупка. Ако не се поддържа правилно вероятността да се развали, скъси и т.н. е много голяма.

По същия начин седят нещата и с покупката на нови часовници, колкото качествен и хубав да е новия ви часовник, при неправилна употреба вероятността да спре да работи преди изтичане на гаранционния му срок доста се увеличава. Важно е да се знае че правилната употреба на часовника значително ще увеличи живота му с доста години.

Нашите партньори от магазин за часовници Timebox.bg ще се опитат да ви дадат няколко насоки, които ще удължат живота на вашия часовник многократно.

Водоустойчивост – Ползвайте правилно часовника си спрямо рейтинга на конкретния модел за водоустойчивост. Ако часовника ви е означен като Water Resistant 50 m (Water Resistant 5 Bar) водоустойчивост, това означава че с вашия часовник може да се ползва за плуване в басейн, къпане и друг вид излагане на вода, но това не означава че с този часовник можете да се гмуркате. Този часовник може да издържи най – много 1-2 метра потапяне, не го излагайте на по голямо водно налягане, защото почти сигурно ще останете без часовник.

Повече информация за степените на водоустойчивост можете да научите тук: https://timebox.bg/vodoustoychivost-pri-chasovnicite

Промяна на температурата – Никога не подлагайте часовника си на екстремна промяна на околната температура. Ако вземем за пример че сте в стая при +25 градуса и изведнъж навън  през мразовит зимен ден, където температурата е -25 градуса, това почти сигурно означава че веднага ще се появи конденз от вътрешната страна на стъклото на вашия часовник. Това в повечето случай е абсолютно безвредно, но при чести подобни случки има голяма вероятност уплътненията които осигуряват устойчивостта на часовника ви да се разпуснат и това да наруши херметизацията на вашия часовник и от там това да доведе до неговото разваляне.

Затова ако рязко сменяте температурата, дръпнете върху часовника си блузата или якето, така температурната промяна няма да е толкова рязка и по този начин ще дадете време на вашия часовник да се аклиматизира бавно и безопасно

Удароустойчивост – Не удряйте вашия часовник, всеки удар се отразява на работата на часовника ви. Това важи с огромна сила за аналоговите часовници, и не толкова за дигиталните. Все пак в аналоговите часовници има много движещи се механизми, зъбни колела и един силен удар може да повреди някоя от тези движещи се части. Ако обаче сте горд собственик на часовници Касио от серията им G-Shock изброените по – горе неща изобщо не трябва да ви притесняват, G-Shock са създадени именно за това, да бъдат удряни, потапяни и да издържат на всеки терор на които се подложат.

Часовниците и парфюмите – Не пръскайте парфюм по китките ви ако смятате да слагате часовник. Имайте едно на ум че металните части на часовниците може и да бъдат особено податливи към корозия от съставките на парфюмите.

Избягвайте носенето на парфюм или овлажнители в едно и също място, че носите часовника си. Гледайте гривни, ремъци и вътрешните работи могат да бъдат податливи на корозия от козметиката.

Чистота – Дръжте часовника си чист, ако случайно е изцапан и сте щастливец разполагащ с часовник означен че може да издържа на 50м под вода, можете спокойно да го измиете на чешмата. Ползвайте леко хладка вода и сапун и го почистете старателно, ако часовника ви е оригинален и рейтинга му за устойчивост на вода е верен, няма да му стане нищо.

Батерия – Ако виждате че часовника ви започва да изостава това е почти сигурен знак че вашата батерия е за смяна. Не отлагайте във времето смяната на батерията, дори и да не смятате дълго време да носите часовника, му сменете батерията. Ако не я смените рискувате механизмите му от дългото време почивка да се слепнат и да откажат да работят и да се наложи да отскочите до часовникар.

Ако спазвате горните съвети, можете да бъдете сигурни че вашия часовник ще ви служи дълго време, винаги ще показва точния час и ще ви носи само наслада и удоволствие.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.