Видове интериорни мазилки

Каква вътрешна мазилка да използвате в дома си

Не сте сигурни каква вътрешна мазилка да използвате в дома си? Може да избирате между гипс, венецианска и варова мазилка. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, така че трябва да вземете предвид бюджета си, преди да вземете окончателното решение.

Варова мазилка

Първата стъпка при варовата мазилка е смесването на правилните пропорции вар, пясък и вода. Съотношението трябва да бъде една част тип S зидарска вар към три части пясък. Добавете вода бавно, ако е необходимо.

Варовата мазилка се нуждае от достатъчно време за втвърдяване, обикновено един ден на милиметър дебелина. Ако е възможно, варовата мазилка трябва да се остави да изсъхне още четири до пет дни преди нанасяне на боя. Мазилката може да се нанася чрез замазка, шпакловане или нанасяне на финишно покритие. Доброто основно покритие е от съществено значение, тъй като варовата мазилка е по-груба от съвременната гипсова мазилка.

Друго предимство на варовата мазилка е нейната екологичност. Тъй като варта е естествено алкално вещество, той отблъсква гъбички, бактерии и мухъл. Освен това е въглеродно неутрален, абсорбира въглероден диоксид от въздуха и не отделя вредни емисии.

Видове интериорни мазилки - варова

Гипсова мазилка

Независимо дали строите нов дом или ремонтирате стар, трябва да изберете издръжлива, висококачествена мазилка за стените. Гипсовата мазилка е добър избор, защото е сравнително евтина, изсъхва бързо и не изисква вода за втвърдяване. Освен това е по-екологичен и ще издържи по-дълго от циментовата мазилка.

Мазилката е плътен материал, който е устойчив на предаване на звук и може да блокира шума по-добре от гипсокартонените плоскости. Въпреки това, той не може да съответства на термичните свойства на гипсокартона. Мазилката също има по-малко гъвкава структура, което я прави по-трудна за преоборудване с изолация. Но той предлага по-висок клас външен вид от гипсокартона.

Видове интериорни мазилки - гипсова

Циментова мазилка

Има няколко предимства от използването на циментова мазилка за вашия интериор. Първо, тя е огнеустойчива. Второ, е много дишаща, така че е добър вариант за качеството на въздуха. И трето, може да се предлага в различни цветове. Но е трудоемко за нанасяне, така че ще трябва да сте квалифициран мазач.

Друго предимство на циментът  е, че може да се използва както на закрито, така и на открито. Докато други мазилки не са подходящи за зони, които са изложени на атмосферни влияния, циментът е идеален за тях. Разликата между мазилката и цимента е в текстурата. Докато мазилката е по-гладка и по-издръжлива, циментът има по-грапава повърхност.

Видове интериорни мазилки - циментова

Венецианска мазилка

Когато ремонтирате стените си, е важно да изберете висококачествена венецианска вътрешна мазилка. Този материал е издръжлив, дишащ и устойчив на мухъл и гъбички. Освен това не отделя вредни летливи органични съединения или съдържа други химикали, които могат да бъдат вредни за вашето семейство или домашни любимци. Можете да го използвате върху повечето вътрешни повърхности, включително стени и тавани. И за разлика от други видове мазилка, тя не се напуква, не се свива и не дава забележим блясък.

При избора на венецианска интериорна мазилка можете да избирате от гама от цветове. Този материал най-често е ярко бял, но се предлага и в други цветове, включително синьо, зелено и кафяво. За венецианска мазилка цена е един от ключовите фактори при избора. За да се възползвате от достъпни цени, доверете се на Fortuna Paints – един от българските брандове, на които клиентите винаги се доверяват.

Видове интериорни мазилки - венецианска

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.