Контрабанда

Кой е най-известният контрабандист на застрашени животни

Ансън е символът на престъпниците, които въртят нелегална международна търговия със застрашени животни

Когато днес говорим за нелегален износ на животни от застрашени видове, ние сме убедени, че това престъпно деяние трябва да бъде наказано подобаващо. През 90-те години обаче това все още е изглеждало несериозно, а извършителите не са попадали под ударите на закона.

Всичко се променя към края на този период със знаковия арест на Ансън – той е най-известният и издирван контрабандист на животни от дивата природа. През септември 1998 г. той е закопчан на летището в Мексико от група за специални операции към службите в САЩ. Уонг Кенг Лианг е истинското име на Ансън, който се е славил с умелите си действия и способността да се укрива перфектно от властите. Ето защо залавянето му е кулминацията в работата на тайния екип, който го преследвал в продължение на шест години. Това се оказва дългоочаквана победа за екипи от Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Мексико, Канада. Тяхното разследване и до сега се счита за най-резултатното в сферата на незаконната международна търговия със защитени животни.
Прокуратурата в САЩ имала за цел с осъждането на Ансън да се даде пример на обществено ниво, че подобни сделки са недопустими, а и да стресне контрабандистите на животни по света.

Какво се случва?

Ансън се вижда принуден да подпише споразумение, признавайки вината си за престъпленията, както и за пране на пари. Получава затвор от 71 месеца и 60 хиляди долара парична санкция. Мерките по никакъв начин не довеждат до прекратяването на контрабандата с диви животни. Ансън е достатъчно находчив, за да предложи на съпругата си да продължи бизнеса му заедно с приятеля му Чиа Бинг Ший. Те създават нова компания за износ на животни за САЩ, още докато Ансън изтърпява наказанието си зад решетките. След като излиза на свобода той не спира с дръзките си идеи и предприема реализирането на проект за зоопарк.

Повечето растения и животни на планетата поне веднъж са били обект на нелегална международна търговия. За ценителите те представляват интерес по ред причини, било заради уникалното си декоративно присъствие, кожата, месото или уменията. Някои от тях се изкупуват за направата на парфюми и медикаменти. Колкото са по-редки и трудно откриваеми, толкова по-скъпо е готов някой да плати за тях. Този вид размяна на „стоки“ е доходоносна и вероятно контрабандата никога няма да секне. И все така ще създава благодатна почва за корупция сред ветеринарните и медицински длъжностни лица, които правят възможно преминаването на границите. В самата Конвенция за международна търговия със застрашени животни и растения има вратички, които се използват от нарушителите, за да оспорват престъпните си прояви. В документа се посочва, че екземплярите, за които са се грижили хора, а не са раснали в природата, е разрешено да се търгуват, откъдето идва и противоречивото тълкуване.

Източник: epis.bg

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.