Модните акценти в миналото и сега

Гледайки някой стар филм от десетилетия назад, няма как да не засегнем темата за сравнението между начина на облекло на жените тогава и в настоящето. Няма две мнения, че по онова време, поради икономически, политически и личностни фактори, достъпът до дрехи е бил много по-малък, а неща като дамски туники и тениски изобщо не са били измислени.

Понастоящем обаче нещата далеч не стоят по този начин, магазините дори едва смогват да побират всичката си стока на рафтовете в тях, като по този начин правят избора на клиентите си особено труден.

Наблюдавайки модните тенденции в близките години сред младите, се натъкваме на изключително любопитна и забавна промяна. В Ренесанса, само прислужниците и селянките са обличали бели или карирани дамски свободни ризи с връзки. Те са се смятали за нещо подобно на дрипата, предвидена за хората с по-нисша класа. Докато сега ризите се смятат за изключително модерна ежедневна кежуал дреха, която е съчетавана и използвана по хиляди различни начини и може да бъде видяна облечена както на много богата жена, така и на обикновено момиче.

Дългите рокли, носени на официални приеми и балове в онези далечни години са се отличавали с пищни, отворени деколтета, високи яки и здраво стегнати корсети под тях, нежни наметала, дълги воали, особено широки обръчи и множество декорации. Аксесоарите са били изключително интересни, красиви и нестандартни. Сред тях заемат места стилните дълги и къси кожени ръкавици, изящно създадени маски, малки кокетни чантички и разбира се…. шапчиците. Те са били често забелязвано допълнение към цялостния женски тоалет, като е забелязвано изобилие от форми, големини и модели. Бижутата са били от напълно скъпоценни камъни и нерядко се е прекалявало с тяхното количество.

В наши дни, почти всички тези елементи вече не се използват и се смятат за отживелица. Жените носят на важни събития както къси, така и дълги рокли, като последните се считат за твърде строго официални и подходящи за балове и сватби. Може би единственият запазен и досега техен елемент е обрачът, тъй като немалка част от магазините на модния пазар предлагат именно такъв модел рокли.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.