Нова телевизия

Нова телевизия

Нова TV

Нова ТВ е българска частна национална телевизия, която се превърна в лидер на ТВ пазара у нас. Компанията е собственост на Нова Броудкастинг Груп. Последната е притежание на шведския медиен гигант MTG или Modern Times Group.

Гледай Нова телевизия на живо онлайн от тук: https://nova.bg/live

Нова телевизия – сериали за деня и седмицата : https://play.nova.bg/kategorii/seriali

Програмата на нова телевизия: https://nova.bg/schedule

Новините по Нова: https://nova.bg/news

История на Нова телевизия

Частната телевизия започва да излъчва програмата си като регионален телевизионен канал в София през далечната 1994 г. В началото програмата включва преди всичко филми, но година по-късно започва излъчването и на собствена емисия новини „Календар”. През 1997 медията дава началото и на собствен сутрешен блок. Постепенно расте и броят на собствените предавания в телевизията, като зрителската аудитория се увеличава.

В началния период от съществуването на Нова ТВ тя е собственост на гръцката медийна група „Antenna Group“.
През 2003 г. Нова телевизия прави голямата крачка към национална телевизия, след като получава лиценз за това. Така тя се превръща в третата телевизия с национален обхват, като се присъединява към обществената Канал 1 и частната БТВ.

От 2005 г. телевизията прави промени във визуално-графичното си представяне, което е комбинирано с представянето на новата програмна схема на Нова. 3 години по-късно шведската компания MTG купува частната национална телевизия за доста сериозна сума. С това започва и обновяването на цялата концепция на Нова. След няколко години към Нова ТВ са добавени и други български медии и така се оформя медийната група Нова Броудкастинг Груп, която има сериозно обществено влияние заради владеенето на значителен дял от българската аудитория. Следва и нова промяна на визията и програмата на телевизията.

През цялото време на съществуването си Nova TV въвежда нови формати и стандарти, които не са познати на българския пазар поради ограничения брой големи телевизии с национално разпространение и липсата на добро финансиране. Днес запазена марка на сутрешния блок на Нова ТВ е името „Здравей, България”, което се е наложило като марка за обективност и информативност. В началото на историята на това предаване обаче то се казва „Почна се”. Преди 17 г. стартира и единственото запазило се толкова дълго женско предаване в ефира – „На кафе”, което се води през цялото време и от една и също водеща – добре познатото „момиче на късмета” Гала. По-късно телевизията дава началото и на реалити форматите у нас, които преди това са непознати за българската публика. Така и българският зрител става свидетел на световни успешни формати като Big Brother, Star Academy, X Factor. Чрез частната национална телевизия в българския ефир стават популярни и завладелите глобалния ТВ ефир предавания като „Стани богат”, „Сделка или не”, „Господари на ефира”. Тези чужди продукции се реализират у нас, след като са закупени правата им за излъчване.

Нова ТВ е иновативна и по отношение на излъчваните сериали. Тя първа въвежда „сапунената” драма на латино сериалите, които стават огромен хит у нас за времето си. Вероятно все още те имат своите привърженици, макар че са сменени от сериали с друг произход вече. Сред латинохитовете от този период са: „Три съдби”, „Касандра”. След това медията въвежда турските сериали и създава и налага и модата на индийските с култовия „Малката булка”. Понастоящем Nova TV инвестира сериозно в насърчаването на българското кино.
Феновете на Нова телевизия могат да гледат любимата си телевизия през всякакви устройства. На живо може да се гледа също през избрано устройство, като за целта не е нужна регистрация.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.