тъжен човек

Работата вече ви е писнала и се чудите какво да правите?

Защо, как и дали да напуснете работа?

Има хора, при които по едно или друго време не става дума за просто напускане на работа. Понякога нуждата от бягство е резултат от даден проблем, а друг път е чувство, което се натрупва с времето.

Напускането на работа, все пак, не е решение, което се взима случайно. Обикновено това в голяма степен се отразява върху начина ви на живот и затова е добре да обмислите едно такова решение.

Задайте си въпроса кога и защо наистина трябва да кажете „Напускам!”.

  • РАБОТАТА ВИ Е СТАНАЛА ТВЪРДЕ СТРЕСИРАЩА – Работният стрес може да доведе до главоболия, болки в гърба или безсъние. Ако не можете да решите тези проблеми, редно е да поставите здравето си на първо място.

тъжен човек

  • УСЕЩАТЕ, ЧЕ ВИ ИГНОРИРАТ – Шефът ви, по неизвестни за вас причини, е поел много от вашите отговорности. Чувствате се все едно сте невидим и висшестоящите са престанали да ви канят на важни срещи с клиенти. Не правете нищо, докато не поговорите с шефа си, за да разберете какво става. Не забравяйте обаче, че вашият началник може мълчаливо да ви приканва да напуснете. Ако виждате, че ситуацията няма да се подобри, помислете как да реагирате на намека.

 

  • ВЕЧЕ СТЕ ПО-КВАЛИФИЦИРАН, ОТКОЛКОТО Е НУЖНО – Възможно е да сте започнали работата си на съответния пост като начинаещ. Сега обаче имате много повече опит, отколкото вашата работа изисква. Ако вече не можете да използвате пълноценно опита си, може би е време да започнете да си търсите друга работа, където ще можете да оползотворите вашите умения.

 

  • ПОЛУЧАВАТЕ ПО-ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ДРУГО МЯСТО – Заплатата, която получавате, е една и съща от доста време насам и няма изгледи да получите увеличение. Ако ви попадне предложение, на което ви е трудно да откажете, и всичко останало в перспективната позиция ви изглежда добре, трябва сериозно да обмислите идеята за смяна на работата.

 

  • РАБОТАТА ВИ ПРЕЧИ НА СЕМЕЙНИЯ ЖИВОТ – Както много други хора, вероятно се опитвате да балансирате между професионалния и семейния живот без особен успех. Едно от решенията е да си вземете отпуск или болнични. Но в случай, че това не решава въпроса, просто напуснете работа, ако можете да си го позволите, разбира се. Много родители си взимат отпуск, за да отделят цялото си внимание на отглеждане на семейството. Можете да помислите и за алтернативен вариант за работа, като например работа от вкъщи.

 

  • ПРИ МОЛБАТА ЗА НАПУСКАНЕ ОТ СЪЩЕСТВЕНА ВАЖНОСТ Е КРАТКОСТТА – Ако вече сте взели решение да напуснете работа, следващата стъпка, която ви предстои, е написване и подаване на молбата за напускане. Написването на молба за напускане може да изглежда като неприятна задача, но всъщност не е никак трудно. Просто напишете кога и каква длъжност напускате, сложете дата и подпис и отидете да подадете молбата в Човешки ресурси. Пет минути след това вече ще сте приключили и ще чакате молбата ви да бъде удовлетворена.

 

  • НЕ Е НУЖНО ДА ПИШЕТЕ В ЕПИСТОЛАРЕН СТИЛ – Не се изкушавайте да пишете повече от необходимото, освен ако не сте напълно убедени, че това се налага и че знаете как точно да го направите. Няма никаква причина да обяснявате защо напускате, тъй като това засяга само вас. Колкото повече напишете, толкова по-трудно ще ви е да определите дали сте спазили правилния тон на молбата. Рискувате да си навредите, особено ако след време се наложи да поискате препоръка от бившите си началници. Ако в молбата пише, че сте намерили по-привлекателна работа, например, това е равносилно на намек, че сте били отегчени от досегашната си позиция. Ако уточните, че напускате по домашни или здравословни причини, сами се заклеймявате като рисков кадър. Собствените ви думи могат да ви преследват години наред при всеки опит на потенциален работодател да поиска препоръка от бившите ви шефове.

 

  • НЕ РИСКУВАЙТЕ НАПИСАНОТО ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО СРЕЩУ ВАС – Постарайте се да не включвате в молбата си за напускане твърдения, които са отворени за интерпретация от страна на читателя. Тази тактика е особено важна, ако напускате при недотам добри обстоятелства. Може да ви се иска да защитите решението си, да обявите открито мнението си или да си разчистите сметките, но това не е добра идея, особено ако я изразявате в писмена форма. Молбата за напускане сама по себе си носи достатъчно ясно послание. Не застрашавайте бъдещото си благополучие само за да излеете гнева си – няма как да знаете кой ще е следващият ви работодател и в какви взаимоотношение е с досегашния. Ако смятате, че правата ви са били нарушени и искате да съдите фирмата, бъдете особено внимателни. Подробно описание на причините за напускане може да бъде разглеждано като клевета и да ви навреди в хода на делото. Никога не излагайте в писмена форма неща, за които после може да съжалявате.

 

  • МОЛБАТА ЗА НАПУСКАНЕ НЕ Е ЛИЧНО ПОСЛАНИЕ – От друга страна, ако напускате при изградени добри взаимоотношения с фирмата, може да ви се струва нередно да напишете само един ред. Имайте предвид обаче до кого адресирате молбата си, както и по-горните съвети. Наистина е много мило да изкажете благодарност на колегите си, но молбата ви за напускане вероятно никога няма да стигне до тях, защото е предназначена за отдел Човешки ресурси или за изпълнителния директор. Вместо това можете да ги заведете на обяд или да им кажете лично колко приятно ви е било да работите с тях.Ако искате да благодарите на ръководството, можете да го направите в едно- две изречения. Не забравяйте, че молбата ви за напускане не трябва да включва в себе си онова, което казвате на колегите, семейството и приятелите. Тя е бизнес документ, а не лично послание. Не е задължително да се ограничите до абсолютния минимум, но експертите съветват да се стремите молбата да е кратка, проста и позитивна. Единствената й цел е официално да документира на коя дата сте я подали и на коя дата възнамерявате да отидете за последно на работа. Не пропускайте да запазите копие от молбата за себе си.

Ако търсите други възможности за работа можете да посетите сайт на Бюрото по труда или да кандидатствате онлайн от сайтовете на jobs.bg или zaplata.bg

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.