Ранните етапи на хемороиди остават незабелязани

В тази статията ще наблегнем на проблема с появата на хемороиди. Това е едно от често срещаните човешки болести, за което хората рядко споделят или търсят помощ от лекар. Заболяването може да се развие както при жени, така и при мъже. Но всички изпитват неудобство от преглед при специалист, защото хемороидите се появяват в зоната на ректума и ануса. Масата от хората предпочитат първо да предприемат сами консервативно лечение т.е да вземат от аптеките кремове или хапчета на растителна основа.

Защо се появяват често хемороиди при хората?

Според лекарите съвременният темп на живот е благоприятен за развитието на хемороиди. Работата е там, че днес хората прекарват по-голямата част от деня в седене пред компютъра или шофиране на кола. Хапване на пикантни храни или употреба на алкохол също провокира застой на кръвообращението в ректума и това е една от основните причини.

Често те са следствие от патология на развитието на съединителната тъкан. Ако тя е твърде слаба и налягането в хемороидалните възли е високо, тогава в изтънената стена на съда могат да се появят пукнатини и изпъкналости
Те представляват поява на възли, които често кървят при движението на червата. Хората изпитват болки, а при по-сериозно усложнение могат да получат анемия. Затова е важно още при първите съмнения за развитие на заболяването човек да потърси лечение от специалист.
Мехлемите и лекарства за терапия, които съдържат фенилефри, имат вазоконстрикторно действие и помагат за облекчаване на сърбежа и подуването на аналната лигавица.

Симптоми на хемороиди

В началните етапи еден човек може дори да не забележи симптомите. Това неразположение не е придружено от силна болка (ако болестта не е отишла твърде далеч). Според колопроктолозите не всички пациенти изпитват дискомфорт при посещение на тоалетната.
Но какво точно трябва да алармира? Това е кръвта в изпражненията или върху тоалетна хартия, по-рядко – кървене по време на движение на червата. Обикновено кръвта тече в поток или капки, а тя е ярко алена.

Симптомите на хемороиди също включват:

  • усещане за дискомфорт или влажност в ануса;сърбеж;
  • усещане за парене;
  • болка в ануса;
  • секрет от ректума.

Нито един симптом не е специфичен за хемороидите и може да бъде проява на други заболявания на дебелото черво, включително рак, споделят специалистите. Ако сте загрижени за някой от изброените симптоми, това означава, че трябва да се консултирате с лекар и той ще постави диагноза.
Симптомите са разнообразни, но с тях може да се справи. Основното е да изберете правилното лекарство.

Хемороиди при бременни жени и след раждане

При бременни жени могат да бъдат напълно безсимптомни. Бъдещата майка няма оплаквания и само преглед от гинеколог може да идентифицира проблема.
Според статистиката хемороидите се откриват през първия триместър при 33% от бременните жени, през втория триместър – при 35%, а в третия триместър – в 42%, – тези цифри се дават от лекари.

При бременни се развиват поради факта, че разширена матка притиска ректума. Това провокира проблеми с кръвообращението и в резултат на това увеличаване на хемороидалните възли. Развитието на болестта се влияе и от променения хормонален фон. Високото ниво на прогестерон намалява тонуса на матката, но в същото време забавя свиването на гладката мускулатура на дебелото черво, което причинява запек и хемороиди.

Някои от тях понякога изчезват след раждането на бебето, но могат да се появат по-късно. Следродилния хемороид се развива при жена, която е родила. Задействащият фактор в този случай е огромното налягане директно по време на раждане и разтягане на тазовите мускули.

Приемането на лекарства за хемороиди по време на бременност трябва да се контролира от лекар. Някои средства могат да се приемат по време на бременността, но не и по време на лактация. Например, използването на локални стероиди е противопоказано през първия триместър на бременността, но е позволено по-късно. А нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) – болкоуспокояващи и антипиретици – с редки изключения са противопоказани през третия триместър на бременността, въпреки че е по-добре да се прави без тях в ранните етапи, казват още лекарите.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.