рисковете при бързите кредити

Рисковете при бързите кредити и заеми

Бързите кредити безспорно са нужни и на хората и на икономиката. Техните гъвкави условия и лесен достъп дават възможност за бързо финансиране. Има обаче редица нелоялни практики, които част от компаниите в сектора използват. Естествено, не всички са такива, но както знаем, във всяко стадо има черни овце – а в този случай, черната овца може да ни докара огромен заем без да разберем как това се е случило. Изготвихме този материал, за да синтезираме основните нелоялни практики, на които можете да попаднете, ако се възползвате от финансовите услуги на грешната фирма за бързи кредити. По този начин, ще сте подготвени и ще знаете всички рискове, преди да подпишете договор с фирмата.

Ако за първи път ви се налага да вземете пари назаем, то тогава трябва много внимателно да проучите фирмите и техните условия. Можете да хвърлите един бърз поглед и на коментарите онлайн за всяка фирма, но там винаги имайте едно на ум, че може би не са писани от реални потребители. Като цяло, интернет ще ви помогне да се ориентирате правилно в процедурата и стъпките. Освен това можете да проверите и дали фирмата, предлагаща бързи кредити, е лицензирана и дали лиценза ѝ не е отнет или непреиздаден.

рисковете при бързите кредитиДребният шрифт все още е риск

Макар и да е дълбоко осмиван, този похват все още съществува и нелоялните фирми го използват. Никой не е виновен, ако не сме си прочели договора, а сме го подписали. Много често рекламите представят даден продукт, включително и кредитите, само в добрата му светлина, а с дребен шрифт в договора са описани неблагоприятните ситуации и последствия. Нашият съвет е винаги, когато разпитвате за условията и четете договор, да слушате внимателно и да си записвате. Ако се консултирате по телефона, можете спокойно да запишете разговора. Ако не разбирате нещо, питайте по 2, 3 пъти, докато не ви стане абсолютно ясно. Ако сте на място в офис, искайте разпечатани условията черно на бяло преди да подпишете договора. Обмислете внимателно дали всички клаузи ви устройват и дали не приоритизирате добрите страни и не пренебрегвате лошите.

Друга нелоялна практика е да ви се даде договор с празни места в него и след като вие го подпишете да се допишат още условия. Това може да бъде избегнато, ако изчакате и служителят на кредитната институция да подпише договора пред вас. Никога ама наистина никога не си тръгвайте без копие от договора, по закон, вие трябва да притежавате копие на документа, който сте подписали.

Колко трябва да са високи лихвите?

При бързите кредити, лихвите са високи – обикновено между 15% и 25%. Ако трябва да сравняваме в банките, лихвите са в размер до 15%. Високите лихви обаче не са нелоялна практика, защото те са упоменати в условията и в договора. Нелоялна практика е увеличаването на лихвата след като е подписан договора. За съжаление, в България няма горна граница на лихвите и това дава възможност за спекулации. Некоректни фирми начисляват прекалено високи лихви и такси и се случва клиентите да трябва да върнат повече от 100% от

търсене на кредит

първоначалната сума.

Ако в договора е споменато, че лихвата може да се променя без ясно обусловени условия, по-добре би било да изберете фирма за кредити с безупречна репутация като MicroCredit.bg. Естествено, трябва да четете договора внимателно и да разгледате всяко условие подробно.

Много хора теглят кредити за да рефинансират други заеми, но това никак не е добра идея. Ако изпитвате някакви затруднения с плащането на вноските по кредита, по-добре се консултирайте с фирмата за бързи кредити и обсъдете нов размер на вноските и по-разсрочено плащане. В противен случай рискувате да дадете повече пари за нови такси и в крайна сметка да платите повече, отколкото сте възнамерявали.

Ами личните ни данни, как да ги опазим?

Проблемът с личните данни никак не е малък. Много фирми за бързи кредити се занимават само с раздаването на кредити, а оставят събирането на непогасените задължения на други фирми. До тук добре, но за да се случи това, те трябва да предоставят информация за клиентите си – от едната на другата фирма. Това по закон не се прави, освен ако длъжникът не е уведомен предварително и не се е съгласил. Клиентите могат да заподозрат подобна практика, само ако от фирмата за бързи кредити им изискат прекалено много данни, които по никакъв начин не са обвързани с вземането на кредита.

Има още един аспект за неправомерно получаване на лични данни, който също заслужава да му се обърне внимание. Има фирми за заеми, които използват записващи устройства по време на посещенията на клиентите в офисите. Това е лоялна практика, само ако клиентите са уведомени преди това и се съгласят, в противен случай не би трябвало да се прави.

Размерът на сумата има значение за условията по договора

Спрямо българското законодателство, сумите под 400 лв. не се считат за потребителски заем и не се облагодетелстват от правото за връщане до 14 дни без последици. Ако искаме да върнем тази сума преди да е дошла датата на падежа, тогава в повечето случай дължим такса. Ако сумата е над 400 лв., тогава всички защити от закона за потребителските заеми са в сила.

Какво се случва ако не покрия няколко вноски?

Ако се стигне до момент в който, длъжникът не може да покрива вноските, фирмата кредитор има правото да си потърси правата в съда. От съда ще издадат така наречения изпълнителен лист за събиране на вземанията и ще започне съдебно производство. Таксите по делото се дължат от длъжника, заедно и с възнаграждението за частния съдебен изпълнител. Той има правомощията да запорира всички постъпления от заплати и други приходи и да изземе движимо имущество в размер на дължимата сума. Ако това е недостатъчно за покриване на цялата сума, в бъдеще ще бъдат следени и изземани всички постъпления на длъжника, включително и тези от наследства.

При подписване на договор за бърз заем, клиентите трябва да са наясно с всички тези последствия, които произтичат след неспазване на условията.

Друго важно последствие, което често остава пренебрегвано от клиентите при неплащане на вноските е това, че им се влошава кредитната история. Макар и да звучи, като подробност, всъщност кредитната история е много важна за бъдещото вземане на кредити. Много е възможно, ако даден клиент има лоша кредитна история, да му бъде отказан заем.

Фирмите за бързи кредити също не искат да финансират клиенти, които няма да могат да си погасят вноските. Никоя компания умишлено не се стреми към свободно раздаване на пари, все пак това са финансови загуби. Точно поради тази причина, на фирмите за бързи кредити не трябва да се гледа с лоши очи, а като на обикновени финансови институции.

Какво трябва да знаем допълнително?

Все още няма достатъчно финансови регулации за този тип кредити в България. Има различни комисии, които функционират независимо една от друга и проверяват все различни аспекти от дейността на фирмите за бързи кредити. Законово, кредитите под 400 лв. не могат да бъдат регулирани, като потребителски и това допълнително създава затруднения. За да се създаде фирма за даване на бързи кредити има изискване за начален капитал, който е в размер на 250 000 лв., но това изискване гарантира повече финансовата стабилност, отколкото моралната отговорност.

Предвид това, че този бранш се разширява все повече и повече, тепърва ще има законови промени и нови регулации. Допълнително клиентите трябва да се обучават на по-отговорно поведение към финансите и задълженията. Информираният клиент е желан клиент, така че колкото повече се повишава информираността, толкова повече позитиви следват за бизнеса и за икономиката на страната.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.