Можем ли да вземем бърз кредит до заплата с лошо ЦКР

Бързи кредити без поръчител с лоша кредитна история?

Сравнително малки, краткосрочни заеми за случаи на спешна нужда. Това е най-краткото определение за т.нар. бързи заеми онлайн, или по-точно могат да се нарекат спешни кредити които иначе вече всеки е срещал под една или друга форма. Дори да не си теглил заем досега, най-вероятно си наясно какво представлява тази услуга и отдавна си спрял да й обръщаш внимание като на нещо необичайно и ново.
Въпреки някои неудачи, които този бизнес претърпя през годините преди да бъде сравнително добре регулиран, към днешна дата неговите обеми продължават да се разрастват.

Както се казва – с изключение на стотиците хиляди хора, които ги ползват, по принцип никой не харесва кредитите.

Причините са очевидни. Този продукт се усъвършенства с висока скорост и като условия, и технологично. Става все по-бързо, по-лесно и по-удобно да изтеглиш бърз кредит. С редки изключения процедурата по отпускане е изцяло онлайн. Така без да излизаш от дома си можеш да заявиш парите, да ги получиш и дори да направиш планираното плащане по интернет и „по чехли“. Компании като Кредисимо и Фератум залагат изцяло на онлайн обслужването и вместо да отварят офиси, търсят иновативни начини, за да направят услугата още по-достъпна и удобна.

Пачка банкноти от 100 лв
бързи кредити по интернет

Но преди удобството, разбира се, възниква нуждата. Бързите заеми са изключителен инструмент, който значително облекчава домакинствата в случаи на финансов стрес. Практически съществуващите извън тях опции за осигуряване на средства, когато са необходими сега и веднага, са бавни и тромави. Някои от тях, като обръщане към приятел, заложна къща, продажба на имущество, могат да бъдат рискови. Дори не е нужно да се споменават и нелегалните „възможности“ като частни лица, по-известни като лихвари.

Вземането на пари под формата на кредит е като вземането на вещ под наем. Ако имаш нужда от кола за две седмици, надали ще решиш да инвестираш огромна сума в покупка на автомобил. По-скоро ще я наемеш, ще я ползваш за нужния период, за което плащаш наем, и ще я върнеш. Ако имаш нужда от малка бърза, неотложна сума, надали ще имаш желание да теглиш няколко пъти по-голям потребителски заем от банка или да чакаш дълго, за да спестиш нужното. По-скоро ще вземеш пари до заплата, ще ги ползваш и после ще ги върнеш. Чисто затова е в логиката на нещата, че бързите кредити стават все по-популярни и масови. Нагласата на хората също се променя, макар заради психологически заложеният консерватизъм това да става по-бавно. Не малък проблем е и финансовата грамотност, заради която потребители допускат да влязат в дългова спирала и да теглят кредит след кредит. Но това ограмотяване също е процес, който се случва.
Казано с две думи към момента бързите заеми до заплата просто са без аналог, а в същото време са продукт с висока полза за домакинствата и голямо търсене.

!!! Една доста полезна статия за бързите кредити е статията на в.Капитал : Светлата и тъмната страна на бързите кредити

Записан сте в ЦКР като лош платец, а искате да вземете кредит до заплата? Какво да направите в такъв случай:

Много хора вече са ползвали кредитни услуги под различна форма и всеки знае, че понякога може да се случи да изпита затруднение при погасяването. Има различни възможности да не допускате забавяне на вноските си, но ако вече ви се е случило, може би сте се сдобили с лоша история в Централния кредитен регистър.

Повече информация може да намерите на адрес: https://www.versura.eu/bg/burzi-krediti-online/do-zaplata/

  • Какво означава това и ще може ли отново да теглите бърз заем при нужда от такъв?

Централният кредитен регистър се управлява от БНБ и към него банковите и небанкови кредитни институции подават информация за кредитополучателите си. Ако сте имали забавяне или неплащане на вноски, това се отразява и във вашето досие в ЦКР. Възможно е рейтингът ви да бъде влошен и по други причини, като задлъжнялост към компаниите за комунални услуги и т.н.
При подаване на заявление за последващ заем, фирмата кредитор прави справка за вашата кредитна история в регистъра. При лош резултат е възможно той да ви бъде отказан. Това е една от проверките, които се извършват, преди да бъде взето решение можете ли да получите кредит.
Данните от историята ви имат давност от 5 години. Тоест, ако в продължение на пет години сте изряден, информацията преди това не се взема предвид. Преди това време обаче всичко вписано влияе на кредитния ви рейтинг и той може да е лош, дори в края на краищата да сте изплатили сумата, по която сте имали забавяне.

  • Какво можете да направите, ако сте влезли като лош платец в ЦКР, а ви е необходим бърз заем сега, а не след пет години?

Тъй като решението за отпускане на кредит се основава на редица показатели, все пак има шанс да получите одобрение. Компанията, към която решите да се обърнете, ще прецени, дали това може да се случи въпреки лошия ви рейтинг. Възможно е да има изискване да осигурите поръчител или да ви бъдат начислени допълнителни такси заради високия риск.
Най-добрият вариант е просто да не допускате лоша кредитна история, като погасявате заемите си редовно и в срок и организирате добре финансите си. Правете си бюджет и вписвайте приходи и разходи, за да следите движението им. Това ще ви даде ясна представа за движението на парите ви. Когато решите да се възползвате от заем, направете оценка на реалната нужда от него и дали можете да го изплащате редовно.
Не теглете по-големи кредити, отколкото можете да си позволите да изплатите! Не допускайте да попаднете и в кредитна въртележка, теглейки по няколко кредита. Винаги при затруднение се обръщайте към кредитната си компания, за да намерите заедно решение на проблема.

Ако търсите лицензирана фирма от БНБ, можете да посетите сайта за бързи кредити онлайн – https://www.podkrepa.eu/, там има голямо разнообразие на кредитни продукти, според нуждите на потребителя! Можете да кандидатствате за заем във Вивус, Фератум, Кредисимо или Смайл Кредит бързо, лесно и удобно. Аз лично съм ползвал няколко пъти услугите на този сравнителен сайт. Всички фирми в сайта са с удостоверения от БНБ и имат лицензи като администратори на лични данни от КЗЛД.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.